ШАЛОВЕ - РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ

ШАЛОВЕ - РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ

Плъстенето е стара текстилна техника, която датира още от преди Христа. Изработването на изделия от нетъкан текстил е и стар традиционен български занаят.  Двете техники, които се използват в практикуването на занаята са: мокро плъстене и иглонабиване /сухо плъстене/. Основната суровина е вълната и се използва свойството й да се сплъстява чрез взаимодействието й с водата и сауна, без да е необходима употребата на специални технически средства или машини. 

В съвременния вариант на занаята се изработват изделия като чанти, шалове, шапки, палта, пантофи и обувки, 3D фигури, пана и картини. Вълната, чрез свойствата, които притежава, позволява да бъде моделирана във всички форми и предмети, които човешкото съзнание познава  и може да сътвори.

Спаска Георгакева е млад български дизайнер, интересите на която са насочени изцяло към нетъкания текстил. Това е изключително стара техника за работа с вълна, наричаща се мокро плъстене.

Интересите на Спаска са насочени към изработването на дрехи, шалове и аксесоари от кашмир, вълна от бейби камила, вълна от як и алпака, вълна от Чубут и различни видове естествена коприна. Марката, с която са познати нейните изделия e @Ascensionfelt .

автори
Подреди по